loader image
Temerin – Završen ciklus okruglih stolova na temu pošumljavanja u Vojvodini

Okrugli sto pod nazivom “Značaj šumskih zaštitnih pojaseva za područje Vojvodine”, održan je u sredu, 11. oktobra 2023. godine od 12 časova u prostorijama Kulturnog centra “Lukijan Mušicki” u Temerinu, u organizaciji Pokreta gorana Novog Sada, Ekološkog pokreta Vrbas, Ruralnog centra Sova iz Sremske Mitrovice i Udruženja Dečije ekološke akademije iz Novog sada.

Na skupovima koje organizujemo već treću godinu, eminentni stručnjaci i institucije koje se bave temama šumovitosti ukazali su da je jedan od dobrih metoda za povećanje šumovitosti – podizanje šumskih zaštitnih pojaseva koji su nedovoljno zastupljeni, a imaju brojne funkcije u agrarnom području kao što je Vojvodina.

Na okruglum stolu govorili su:
Dr Jordana Ninkov, naučna savetnica zaposlena u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, Laboratorija za zemljište i agro ekologiju sa predavanjem na temu Značaja očuvanja humusa u zemljištu. Potom Marko Đapić, inženjer šumarstva iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode sa predavanjem na temu Poljozaštitni pojasevi – Agroekološka mera za prilagođavanje klimatskim promenama. I Milan Rebić iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu sa predavanjem Razvoj i unapređivanje šumarstva u APV 2011-2023.

Šumski zaštitni pojasevi su nedovoljno zastupljeni, a predstavljaju dobro rešenje za povećanje pošumljenosti Vojvodine i za ublažavanje posledica klimatskih promena, koje su sve vidljivije. Zaštitni pojasevi imaju brojne funkcije među kojim su zaštita od eolske erozije, regulacija mikroklimatskih uslova, adaptacija na klimatske promene, regulacije vodnog režima, pružanje staništa za divlje vrste (biodiverzitet), ekološka povezanost (ekološki koridori), oprašivanje kultura (staništa polinatora), pčelarstvo (medonosne vrste), staništa divljači (lovstvo), ublažavanje nepovoljnih vremenski uslova na saobraćaj, kulturne i turističke vrednosti.

Aktivnosti su deo projekta “Šuma zove na akciju”, koji se realizuje u okviru Eko sistem programa koji sprovode Mladi istraživači Srbije, uz podršku Švedske. Projekat realizuje Pokret gorana Novog Sada sa još tri člana mreže “Pošumimo Vojvodinu” – Ekološki pokret Vrbasa, Ruralni centar Sova i Udruženje Dečija ekološka akademija.

13. oktobar 2023. godine

Ostale aktivnosti: