loader image
Građani Vojvodine solidarni

Istraživanje o stanju planiranja i finansiranja pošumljavanja u Vojvodini privuklo je veliku pažnju javnosti i medija, a peticija za izmene zakona koja je usledila, pokazala da još uvek postoji volja, solidarnost i aktivizam. Veliki broj udruženja i pokreta građana uključio se u prikupljanje potpisa.

Kada je mreža Pošumimo Vojvodinu POKRENULA PETICIJU ZA IZMENE ZAKONA, kojima bi se otklonili neki uzroci slabe šumovitosti Vojvodine, cilj je bio da se prikupi 10.000 potpisa, prvenstveno u 15 opština i gradova iz kojih su udruženja članice mreže. A onda su građani prihvatili našu inicijativu i pokazali da je još uvek značaja broj onih koji žele da se bore za opšte dobro. Do kraja kampanje je oko 15.000 građana iz više od 30 vojvođanskih opština i gradova podržalo zahteve koje će mreža dostaviti Narodnoj skupštini i Skupštini AP Vojvodine.

Sa željom da prikupljaju i organizuju prikupljanje potpisa u svojim lokalnim zajednicama, javila su nam se udruženja, pokreti i inicijative građana koje nisu članice mreže. One su dalje animirale druga udruženja, organizacije, škole, trgovinske radnje, restorane, kafiće…

Kampanji su se priključile sledeće organizacije:

Pokret „Odbranimo našu okolinu“ Senta, Udruženje poljoprivrednika „Brazda“ Tornjoš (Senta), zatim ekološka Udruženja „Zeleni svet“ Kanjiža, „Zeleno ostrvo“ Ada, „Akvila“ Bačka Palanka, „Ekotorak“ iz Torka (Žitište) i „Ozon“ Sečanj, Ekološki pokret Odžaka i Ekološki centar Žitište, zatim Razvojni centar „TakTIk“ Ruma, Ekološka inicijativa Temerin, Pokret gorana Zrenjanin, Pokret gorana Kikinda, kao i Društva pčelara iz Apatina, Bačkog Monoštora, Novog Miloševa, Čelareva i Vrbasa, te Udruženja ribolovaca „Poštar“ Sombor i „Podunav“ Bački Monoštor, Udruženje slepih Sombor, Radio klub „Nikola Tesla“ Sombor, Biciklistički klub Sombor, Sportsko udruženje „Lazin park“ Vrbas.

Takođe i srednje škole u Somboru i Apatinu, sve osnovne i srednje škole u Vršcu, Klinički centar „Vojvodine“, Eko-timovi OŠ „Isa Bajić“ Kula, Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“ Novi Sad, OŠ „Dr Boško Vrebalov“ Melenci, OŠ „Petefi Šandor“ Čoka, SOŠO „Anton Skala“ Stara Pazova, OŠ „Nikola Tesla“ Banatsko Karađorđevo. Potpise su skupljali i pojedinci iz Grebenca (Bela Crkva), Plandišta, Alibunara, Vršca, Kikinde, Pančeva, Stare Pazove…

Što se tiče centralne Srbije, potpise su skupljali članovi Udruženja „Ekolibri“ iz Obrenovca, zatim Društva mladih istraživača Bor, Lokalnog ekološkog pokreta Smederevo, kao i građani Kruševca, Valjeva i Beograda. Iako nisu neposredno ugroženi problemom, solidarno su se sami javili da podrže Vojvođane.

Zahvaljujemo se svima koji su doprineli i podržali nas, a one koje smo nenamerno propustili da pomenemo, molimo da se ne ljute.

Ostale aktivnosti: