loader image
Podrška za proglas „Naša voda, naš vazduh, naše šume – naša životna sredina“

Osam ekološki aktivnih udruženja građana i građanskih pokreta sastavilo je proglas pod nazivom „Naša voda, naš vazduh, naše šume – naša životna sredina“.

LINK ZA PROGLAS: https://pravonavodu.weebly.com/vesti/proglas-protesta-nasa-voda-nas-vazduh-nase-sume-nasa-zivotna-sredina

Mreža „Pošumimo Vojvodinu“ prihvata i bezrezervno podržava zahteve proglasa, naglašavajući u pismu podrške važnost solidarnosti između udruženja građana:

„Kao aktivna ekološka udruženja i pokreti, imamo neposredna iskustva o višedecenijskom zanemarivanju životne sredine, u korist kratkoročnih, ekonomskih i drugih interesa. Takav odnos je i doveo do nagomilanih problema i veoma teškog stanja u životnoj sredini, koji su u proglasu navedeni. To je sramno svedočanstvo o zastrašujućim razmerama neodgovornosti, bezakonja i omalovažavajućeg odnosa države prema svojim građanima. Zahtevi proglasa su opravdani i, ukoliko se ispune, stanje se suštinski može promeniti.

Naivno je verovanje ili nadanje da se ono što se sada događa na Staroj planini, Fruškoj gori, u Boru ili Vrbasu, neće u budućnosti ponoviti bilo gde u Srbiji, na nekim drugim rekama, šumama, ili u vazduhu. Itekako nas se tiče šta se događa u drugim zajednicama, tako da međusobnom podrškom i solidarnošću čuvamo i naše neposredno okruženje.“

Ostale aktivnosti: