loader image
Najavljujemo tri okrugla stola u tri grada Vojvodine

Najavljujemo nastavak predavanja i diskusija na temu “Značaj šumskih zaštitnih pojaseva za područje Vojvodine”.

Tokom ove jeseni, održaćemo tri okrugla stola, u tri grada na području Vojvodine.

  • Kula, 19. septembar
  • Vršac, 26. septembar
  • Temerin, 11. oktobar

Šumski zaštitni pojasevi su nedovoljno zastupljeni, a predstavljaju dobro rešenje za povećanje pošumljenosti Vojvodine i za ublažavanje posledica klimatskih promena, koje su sve vidljivije. Zaštitni pojasevi imaju brojne funkcije među kojim su zaštita od eolske erozije, regulacija mikroklimatskih uslova, adaptacija na klimatske promene, regulacije vodnog režima, pružanje staništa za divlje vrste (biodiverzitet), ekološka povezanost (ekološki koridori), oprašivanje kultura (staništa polinatora), pčelarstvo (medonosne vrste), staništa divljači (lovstvo), ublažavanje nepovoljnih vremenski uslova na saobraćaj, kulturne i turističke vrednosti i dr. S obzirom na to, pojasevi donose dobrobit širem krugu zainteresovanih strana od sektora poljoprivrede, zaštite životne sredine, šumarstva, lovstva, pčelarstva, turizma i na kraju lokalnog stanovništva.

Cilj organizovanja okruglih stolova je upoznavanje građana sa mogućnostima za povećanje pošumljenosti i unapređenje životne sredine na području Vojvodine podizanjem šumskih zaštitnih pojaseva.

Pozivamo vas da prisustvujete predavanjima „Značaj očuvanja humusa u zemljištu“ – dr Jordane Ninkov iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i „Šumski poljozaštitni pojasevi“ – inž.šum. Marka Đapića i Alena Kiša, iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Nakon predavanja, želimo da čujemo vaše mišljenje na ovu temu i tu smo da odgovorimo na sva pitanja.

Aktivnosti su deo projekta “Šuma zove na akciju”, koji se realizuje u okviru Eko sistem programa koji sprovode Mladi istraživači Srbije, uz podršku Švedske. Projekat realizuje Pokret gorana Novog Sada sa još tri člana mreže “Pošumimo Vojvodinu” – Ekološki pokret Vrbasa, Ruralni centar i Udruženje Dečija ekološka akademija.

Ostale aktivnosti: