loader image
Prvi deo akcije sadnje šumskog zaštitnog pojasa u Temerinu – 25. novembar 2023. godine

Sproveli smo prvi deo velike akcije sadnje šumskog zaštitnog pojasa u subotu, 25. novembra 2023. godine, u opštini Temerin.

Na odabranoj lokaciji, Stazi zdravlja na Bečejskom putu, posadili smo više od 170 sadnica javora, platna, lipe, jablana i katalpe.

Nismo skrenuli pogled ni sa smeća koje je bilo razbacano po kanalu i stazi, pa su volonteri i to sakupljali i čistili potez kojim smo se kretali.

Uz članice Mreže Pošumimo Vojvodinu (Pokret gorana Novog Sada, Pokret gorana Vojvodine, Udruženje Dečija ekološka akademija, Udruženje za zaštitu šuma i Pokret Odbranimo šume Fruške gore) akciji su se pridružili i Ekološka inicijativa Temerin, Lovačko udruženje Fazan iz Temerina, Društvo prijatelja Bašte iz Temerina, Odred izviđača Temerin, kao i zainteresovani građani/ke. Veliku pomoć u sadnji, pružili su JKP Temerin i Vatrogasni savez.

Podsećamo vas da je drugi deo akcije sadnje zakazan za subotu, 2. decembar 2023. godine od 10 časova, na istoj lokaciji, kada ćemo posaditi preostalih 200 sadnica javora, platna, lipe, jablana i katalpe i oko 200 sadnica šiblja.

U okviru projekta “Šuma zove na akciju” organizujemo dvodnevnu akciju sadnje koja će okupiti organizacije, članice Mreže Pošumimo Vojvodinu i sve zainteresovane građane kako bismo zajednički uticali na povećanje pošumljenosti u Vojvodini. Opština Temerin jedna je od najmanje pošumljenih opština u Vojvodini. Na povećanje šumovitosti možemo uticati podizanjem šumskih zaštitnih pojaseva koji su nedovoljno zastupljeni, a koji imaju brojne prednosti u agrarnom području kao što je Vojvodina.

Neke od prednosti su zaštita od eolske erozije, regulacija mikroklimatskih uslova, adaptacija na klimatske promene, regulacije vodnog režima, pružanje staništa za divlje vrste (biodiverzitet), ekološka povezanost (ekološki koridori), oprašivanje kultura (staništa polinatora), pčelarstvo (medonosne vrste), staništa divljači (lovstvo), ublažavanje nepovoljnih vremenski uslova na saobraćaj, kulturne i turističke vrednosti.

Na akciji sadnje, biće posađeno 600 sadnica i to javora, platna, lipe, jablana, kattalpe i šiblja.

Napomena: obucite komotnu i toplu obuću i odeću, u kojoj možete saditi i boraviti napolju.

Projekat “Šuma zove na akciju”, realizuje se treću godinu za redom, u okviru Ekosistem programa – podrška reformama u zaštiti životne sredine, koji sprovode Mladi istraživači Srbije, uz podršku Švedske. Projekat realizuju 4 članice mreže “Pošumimo Vojvodinu” – nosilac projekta, Pokret gorana Novog Sada i udruženja Dečija ekološka akademija, Ekološki pokret Vrbasa i Ruralni centar Sova.

Nabavka sadnica je obezbeđena uz podršku Evropske unije, kroz projekat „EU za Zelenu agendu u Srbiji“. Ovaj projekat uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB).

Ostale aktivnosti: