loader image
Najava – Sadnja šumskog zaštitnog pojasa u Temerinu

Sa velikim zadovoljstvom Vas pozivamo da nam se pridružite u subotu, 25. novembra, kao i u subotu 2. decembra 2023. godine, na velikoj akciji sadnje šumskog zaštitnog pojasa u opštini Temerin. Okupljanje učesnika je od 9.00 do 9.30 časova, a akcija sadnje počinje u 10.00 časova. Lokacija sadnje je na Stazi zdravlja na Bečejskom putu, a tačne koordinate su 45.448434,19.905404

U okviru projekta “Šuma zove na akciju” organizujemo dvodnevnu akciju sadnje koja će okupiti organizacije, članice Mreže Pošumimo Vojvodinu i sve zainteresovane građane kako bismo zajednički uticali na povećanje pošumljenosti u Vojvodini. Opština Temerin jedna je od najmanje pošumljenih opština u Vojvodini. Na povećanje šumovitosti možemo uticati podizanjem šumskih zaštitnih pojaseva koji su nedovoljno zastupljeni, a koji imaju brojne prednosti u agrarnom području kao što je Vojvodina.

Neke od prednosti su zaštita od eolske erozije, regulacija mikroklimatskih uslova, adaptacija na klimatske promene, regulacije vodnog režima, pružanje staništa za divlje vrste (biodiverzitet), ekološka povezanost (ekološki koridori), oprašivanje kultura (staništa polinatora), pčelarstvo (medonosne vrste), staništa divljači (lovstvo), ublažavanje nepovoljnih vremenski uslova na saobraćaj, kulturne i turističke vrednosti.

Na akciji sadnje, biće posađeno 600 sadnica i to javora, platna, lipe, jablana, kattalpe i šiblja.

Osim članova Mreže “Pošumimo Vojvodinu”, očekujemo učešće 40 – 60 građana i aktivista sa područja Opštine Temerin, kao što su Ekološka inicijativa Temerin, Kancelarija za mlade, Društvo prijatelja bašte, Odred izviđača Temerin, Lovačko udruženje Fazan, Udruženje sportskih ribolovaca Karaš i Crveni Krst. Veliku pomoć u sadnji pružiće JKP Temerin i Vatrogasni savez.

Napomena: obucite komotnu i toplu obuću i odeću, u kojoj možete saditi i boraviti napolju.

Projekat “Šuma zove na akciju”, realizuje se treću godinu za redom, u okviru Ekosistem programa – podrška reformama u zaštiti životne sredine, koji sprovode Mladi istraživači Srbije, uz podršku Švedske. Projekat realizuju 4 članice mreže “Pošumimo Vojvodinu” – nosilac projekta, Pokret gorana Novog Sada i udruženja Dečija ekološka akademija, Ekološki pokret Vrbasa i Ruralni centar Sova.

Nabavka sadnica je obezbeđena uz podršku Evropske unije, kroz projekat „EU za Zelenu agendu u Srbiji“. Ovaj projekat uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB).

Ostale aktivnosti: