loader image
Drugi deo akcije sadnje šumskog zaštitnog pojasa u Temerinu – 2. decembar 2023.

U okviru projekta “Šuma zove na akciju”, Mreža Pošumimo Vojvodinu sprovela je drugi deo akcije sadnje šumskog zaštitnog pojasa u subotu, 2. decembra u opštini Temerin.

Na početku akcije, volonterima/kama obratili su se Antoan Avinjon – menadžer programa za životnu sredinu i klimatske promene u Delegaciji Evropske unije, predsednik Skupštine Opštine Temerin – Pastor
Ištvan, Dušica Milenković – koordinatorka projekta i Ivan Jularić – aktivista Ekološke inicijative Temerin.

Na akcijama sadnje, u jednoj od najmanje pošumljenih opština u Vojvodini, posađeno je ukupno 600 sadnica i to javora, platna, lipe, jablana, katalpe i šiblja.

Zahvaljujemo se donatorima, članicama Mreže Pošumimo Vojvodinu (Pokret gorana Novog Sada, Pokret gorana Vojvodine, Udruženje Dečija ekološka akademija, Ekološki pokret Vrbasa), kao i Ekološkoj inicijativi Temerin, Lovačkom udruženju Fazan iz Temerina, Kancelariji za mlade, Društvu prijatelja Bašte iz Temerina, Odredu izviđača Temerin, kao i zainteresovanim građanima/kama, koji su došli da zajednički pošumimo Stazu zdravlja na Bečejskom putu i time utičemo na povećanje pošumljenosti u Vojvodini. Veliku pomoć u sadnji, pružili su Opština Temerin, JKP Temerin i Vatrogasni savez.

Projekat “Šuma zove na akciju”, realizuje se treću godinu za redom, u okviru Eko-sistem programa, koji sprovode Mladi istraživači Srbije uz podršku Švedske. Projekat realizuju 4 članice mreže “Pošumimo Vojvodinu” – nosilac projekta, Pokret gorana Novog Sada i Udruženja Dečija ekološka akademija, Ekološki pokret Vrbasa i Ruralni centar Sova.

Nabavka sadnica je obezbeđena i uz podršku Evropske unije, kroz projekat „EU za Zelenu agendu u Srbiji“. Ovaj projekat uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB).

Ostale aktivnosti: